ارکیدهها از خانوادهی بزرگ ارکیداسه هستند که بیش از ۲۸۰۰۰ گونه دارد.
جالب است بدانید نقطهی شباهت تمام گیاهان زیرمجموعهی ارکیداسه، گلهای متقارن با گلبرگهایی به سمت روبه رو است.
ارکیدهها به صورت طبیعی در بسیاری از مناطق دنیا و به شکل انگلی روی تنهی درختان و صخرهها زندگی میکنند و رطوبت و مواد غذایی مورد نیازشان را از هوا و از محیط اطرافشان جذب میکنند اما امروزه پرورشدهندگان گل و گیاه آنها را به طور گسترده در گلخانهها پرورش داده و این گیاهان بومی مناطق مرطوب را به شکل گیاهان آپارتمانی زیبا و جذاب درآوردهاند. با سایت خرید گل گلمون همراه باشید تا با انواع گل ارکیده آشنا شوید.
اگر به دنبال هدیه ای مناسب برای یک دوست هستید خرید گل ارکیده میتواند پیشنهاد خوبی باشد.
گل ارکیده گلدانی یک گیاه زیبا و پرطرفداراست که شکوفههای بزرگ، با دوام و البته با رنگهای متنوعی دارد. این گل نماد زندگی دوباره، شکوه و عشق و یکی از بهترین هدیهها به مناسبت تولد نوزاد است. با خرید گلدان ارکیده میتوانید لبخند را به هر فردی هدیه دهید.
جالب است بدانید بیش از ۲۰ هزار نوع ارکیده در سراسر جهان وجود دارد و به جرات میتوان گفت از نظر تنوع در صدر جدول گیاهان است.
وفق پذیری این گیاه با محیطهای مختلف و همچنین فصل گلدهی طولانی آن باعث شده این گیاه به یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی و اداری تبدیل شود که جلوهی خاصی به محیط اطراف میبخشد.
ارکیده روش مراقبت متفاوتی نسبت به اکثر گیاهان دارد و نگهداری از آن مقداری صبوری می خواهد اما شرایط نگه داری بعضی از گونههای آن مثل فالانوپسیس آسان تر است و می توانید آن را مثل بقیه ی گیاهان در منزل تان نگه داری کنید.
خاک مناسب گیاه ارکیده
مهم ترین ویژگی خاک ارکیده این است که زهکشی مناسبی داشته باشد و آب به سرعت از آن عبور کند. دو نوع خاک برای گل ارکیده استفاده می شود: پوسته درخت (چیپس) و خزه درشت (ماس)
اگر خاک ارکیده پوسته درخت باشد، لازم است که سالی یک بار یا دوسال یک بار تعویض شود، چون بافت چوبی آن به مرور زمان خرد می شود و خاصیت زهکشی و خارج شدن آب را از دست می دهد. برای عوض کردن خاک کافی است ارکیده را با دقت و به آرامی از گلدان بیرون آورید، خاک قبلی آن را دور بریزید و ریشه های پوسیده و سیاه شده را با قیچی ببرید. حالا گیاه را دوباره در گلدان بگذارید و خاک جدید را روی آن بریزید.
به عقیده ی پرورش دهندگان ارکیده، بهترین خاک برای این گیاه، پوسته درخت یا همان چیپس است.
آبیاری ارکیده
سوال متداولی که اکثر افراد میپرسند این است که چند وقت یک بار باید به گلدان ارکیده شان آب بدهند؟ این سوال اساسا اشتباه است چون دفعات آبیاری دقیقا بستگی به این دارد که گیاهتان چقدر آب نیاز دارد، مقدار رطوبت هوا، گرما و جریان هوای محیط زندگی آن چقدر است ونوع خاک آن چیست.
بگذارید راز مهمی را به شما بگوییم: اگر بخواهید طبق تقویم و دستور خاصی گیاهان تان را آبیاری کنید، قطعا گیاه شما از بین میرود.
پس جواب این سوال این است که گیاه را یک روز قبل از این که خاکش کاملا خشک شود، آبیاری کنید. خاکی که ارکیده در آن رشد می کند، یکی از عوامل مهم و تعیین کننده ی مقدار آبیاری است.
به عنوان قانون کلی می توانیم بگوییم اگر خاک گلدان، پوسته درخت است، لازم است هر ۷ تا ۱۰ روز یک بار به آن آب بدهید چون پوسته درخت آب را کم تر در خودش نگه می دارد و اگر آن را در خزه درشت می کارید هر ۱۴ تا ۲۱ روز یک بار آن را آبیاری کنید چون خزه مثل اسفنج عمل می کند و آب را مدت بیش تری در خودش نگه می دارد.
برای اینکه مقدار رطوبت خاک گلدان را بفهمید، با انگشتتان مقداری از خاک گلدان را بیرون آورید. آن را بین دو انگشتتان بمالید واین گونه متوجه می شوید که چه مقدار رطوبت دارد. البته با گذشت زمان و با توجه به شرایط محیطی منزل تان متوجه می شوید که گیاه ارکیده تان چه موقع به آبیاری نیاز دارد.
یکی از رایج ترین اشتباهات افراد در مورد ارکیده این است که آب زیادی به آن می دهند و ریشهی ارکیده میپوسد و گیاه از بین می رود.
بهترین روش آبیاری ارکیده این است که آب تمامی سطح گلدان را آب بپوشاند و مقدار آن به اندازهای باشد که آب اضافی از زیر آن بیرون بیاید. زهکشی گلدان هم نکته ی بسیار مهمی است؛ یعنی کف گلدان باید چند سوراخ داشته باشد که آب اضافی به راحتی از آن خارج شود.
یک پیشنهاد بر اساس برای گل دهی مجدد گل ارکیده گلدانی :
شما می توانید برای تداعی هوای پر رطوبت مناطقی که ارکیده در آنجا به صورت خودرو رشد می کند، گل ارکیده را همراه خود به حمام ببرید تا در این فاصله گل ارکیده از رطوبت هوای داخل حمام نهایت استفاده را بکند! البته توجه کنید اگر شما از آن دسته افراد هستید که هوای حمام را با آب خیلی داغ مانند سنا بخارداغ می کنید، گل ارکیده خود را به سنای بخار نبرید!
ارکیده و رطوبت هوا
گیاه ارکیده رطوبت را دوست دارد و رطوبت هوای مورد نیاز ارکیده رطوبت هوایی شبیه به گلخانه است. پس سعی کنید که هوای محیط زندگی آن مرطوب باشد.
اگر نزدیک دریا زندگی می کنید و محیط زندگی تان رطوبت ۴۰ تا ۶۰ درصد دارد، نیازی به تامین رطوبت نیست. اما اگر در مناطق خشک تری زندگی می کنید، برای تامین رطوبتش می توانید روزانه با اسپری آب به آن غبار پاشی کنید، هم چنین می توانید از دستگاه بخور سرد استفاده کنید و یا گلدان را در بستری از سنگریزه و آب بگذارید.
توجه کنید که کف گلدان و ریشه های گیاه باید با سنگریزهها و رطوبت فاصله داشته باشد وگرنه رطوبت از سوراخ کف گلدان باعث می شود که ریشهها بپوسند.
دما
گیاه ارکیده دمای ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتیگراد یا دمای معتدل را بسیار دوست دارد. اگر می خواهید گل های ارکیده با کیفیت و بزرگ باشند، گلدان را در همین دما و در محیطی بگذارید که جریان هوای متوسط هم در آن وجود داشته باشد.
مثلا در اتاقی که پنجره دارد یا دستگاه تهویه هوا روشن است اما دقت کنید که ارکیده را مقابل باد کولر یا دستگاه تهویه هوا نگذارید و همچنین از گذاشتن آن در نزدیکی بخاری و شوفاژ و جریان هوای خیلی گرم یا سرد خودداری کنید.
کوددهی و غذارسانی
ارکیده حتما نیاز به کوددهی دارد چون خاک آن مواد مغذی گیاه را تامین نمی کنند.
پرورش دهندگان ارکیده برای کوددهی پیشنهاد میکنند که همیشه یک چهارم مقدار توصیه شده از کود محلول در آب را داخل آبی که به ارکیده می دهید، حل کنید و آن را آبیاری کنید. بدین ترتیب همیشه مقدار کمی کود به طور ثابت به گیاه می رسد و دیگر لازم نیست نگران کوددهی گیاهان تان باشید.
نور
ارکیده جای پرنور را دوست دارد اما نباید مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. پنجرهها حتما باید پرده نازکی داشته باشند که آفتاب مستقیم به گیاه نتابد. از آن جایی که در بیش تر خانه ها مقدار نور زیاد نیست، بهتر است ارکیدههایی انتخاب کنید که نور کم تری نیاز دارند. اگر دوست دارید ارکیده ی گلدار را روی میزتان و دور از پنجره قرار بدهید، اشکالی ندارد اما به محض این که دوران گلدهی تمام شد، آن را به جای پرنورتری منتقل کنید.
مراقبت از ارکیده بعد از گلدهی
پیشنهاد می کنیم بعد از هر مرتبه گلدهی، خاک گلدان را عوض کنید.
کوددهی در زمان دوران استراحت گیاه باعث قوی شدن آن میشود و گلهای دوره ی بعدی قوی و زیبا خواهند بود.
بعد از گل دهی شاخه ی گل خشک شده را از گیاه جدا کنید.
اگر این دستورالعمل ها را دنبال کنید، ارکیده بعد از ۶ تا ۹ ماه دوباره گل میدهد. اگر ارکیده گل نمیدهد، ممکن است علت آن یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
- نور کم یا خیلی زیاد: مهم ترین دلیلی که ارکیده گل نمیدهد این است که نور کافی به آن نمیرسد.
- دمای نامناسب
- کود خیلی کم یا زیاد
- آبیاری بیش از حد یا خیلی کم
- گیاه شما نیاز به تعویض گلدان دارد.
گیاه ارکیده تا چه مدت زنده می ماند؟
اگر مراقبت کافی از گیاه ارکیده صورت بگیرد، می تواند سالها زنده بماند. چرخه ی رشد یک گیاه ارکیده شامل گل دهی که معمولا در فصل پاییز است، دوره ی استراحت و بعد گل دهی دوباره است. اگر از آن مراقبت کافی به عمل بیاید، این چرخه ی رشد هر چند ماه یک بار تکرار می شود.
گونهای از ارکیده که به نگهداری زیاد احتیاج ندارند
ارکیده ی فلانوپسیس یا پروانه ای یکی از محبوب ترین ارکیده هاست. این ارکیده یک تا دوبار درسال گل می دهد و هر دوره ی گلدهی آن دو تا سه ماه طول می کشد.
ارکیده فلانوپسیس مثل بقیه ی گیاهان به آبیاری منظم و نور متوسط نیاز دارد. اگر بتوانید گیاهان سادهی آپارتمانی مثل پتوس یا فیکوس را در منزل تان پرورش دهید، می توانید این ارکیده را هم در خانه تان نگه داری کنید.
دقت داشته باشید که گل ارکیده ی فلانوپسیس را نباید بیش از حد آبیاری کرد وگرنه از بین میروند اما از طرفی گیاهان آسانی برای پرورش هستند.
- چگونه به گل ارکیده آب بدهیم؟
یکی از اشتباهات در مورد گل ارکیده آبیاری بیش از حد آن است در واقع آبیاری باید به گونه ای باشد که آب به تمام قسمتهای ریشه برسد و وقتی سطح خاک خشک شد دوباره آبیاری شود و زه کشی گلدان باید مناسب باشد یعنی کف گلدان باید چند سوراخ داشته باشد که آب اضافی به راحتی از آن خارج شود. درست است گل ارکیده کم توقع است اما از خشکی و بی آبی بیزار است.
- چیکار کنیم که گلدان ارکیده ما گل بدهد؟
برای اینکه گل ارکیده گل دهی داشته باشد باید ساقه ی گل ارکیده رو از بالا و پایینِ اولین جوانه ببرید تا شاخه ی جدید رشد کنه و حدود ۶ الی ۹ ماه طول میکشد تا ارکیده مجدد غنچه دهی کند و پس از آن میتواند حدود ۳ الی ۴ ماه گل داشته باشد
- علت زرد شدن برگهای گل ارکیده چیست؟
دلیل اصلی زرد شدن برگهای گل ارکیده این است که کم یا زیاد در معرض نور قرار گرفته و یا در آبیاری افراط و تفریط شده و یا رطوبت محیط نامناسب بوده است و حتی کمبود مواد غذایی میتواند از علل زرد شدن گل ارکیده باشد. برگهای زرد نشان از نور زیاد و برگهای سبز تیره نشان از نور کم محیط است.
- کدام مکان خانه برای قرار گرفتن گلدان ارکیده مناسب است؟
محل گلدان ارکیده نباید زیاد تاریک و در مقابل نور مستقیم خورشید باشد ، بهترین مکان، نزدیک پنجره های جنوبی و شرقی است که نور بهتری نسبت به سایر پنجره ها دارد. اگر برگ های ارکیده سبز روشن باید یعنی شرایط نور مناسب است و اگر برگ های آن سبز تیره باشد یعنی نور محیط کم است و باید جای گلدان را عوض کنید و اگر برگهای آن زرد یا قهوه ای باشد یعنی نور در محیط زیاد است.
- معنی رنگ های مختلف گل ارکیده چیست؟
گل ارکیده ی قرمز نماد عشق، ارکیده ی سفید نشان فروتنی، ارکیده ی بنفش نماد تحسین، احترام و وفاداری و ارکیده ی زرد نماد شادی و شروع دوباره است. عطر ارکیده نماد انسانی با ذات خوب است.
نکات مهم و کلی درمورد نگهداری از ارکیده در خانه
در کنار معرفی انواع ارکیده و شرایط نگهداری آن ها ، نکات کلی نگهداری ارکیده را نیز شرح میدهیم.
ارکیده نیاز به شرایط نوری خاصی دارد. آنها در محیط طبیعی به نیمسایه علاقه دارند و اگر در داخل منزل نگهداری شوند به نور زیاد و غیرمستقیم نیاز دارند. ارکیدههای خودتان را میتوانید در ماههای گرم سال در فضای باز بگذارید. در این صورت نباید در مقابل نور مستقیم و شدید قرار بگیرند و محل نگهداریشان باید در سایه باشد.
اگر میخواهید کمی رنگ و زیبایی به منزل خود اضافه کنید، خرید گیاهان گل دار انتخاب مناسبی است.
حالا برویم سراغ معرفی انواع این ارکیدههای زیبا و جذاب!
۱.بلتیلا استریاتا یا ارکیدهی مقاوم BLETILLA STRIATA
این نوع ارکیده گلهای بنفش و صورتی زیبایی میدهد که روی هر خوشه تا ۱۲ گل رشد میکند. بلندی این گیاه ۳۰ تا ۴۵ سانتیمتر است و در فصل بهار گل میدهد. بلتیلا در جای نیمهسایه بهترین رشد را دارد و لازم است که آن را در عمق ۵ تا ۷ سانتیمتری گلدان بکارید.
۲. ارکیده سیمبیدیوم CYMBIDIUM ORCHID
سیمبیدیوم بومی مناطق مرطوب آسیا و استرالیاست و بلندی آن به ۳۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر میرسد.
این ارکیدهی زیبا برای انواع دسته گل از جمله دسته گل عروس کاربر زیادی دارد و نام دیگرش ارکیدهی قایقی یا boat orchid است. اندازهی گلهای سیمبیدیوم نسبت به بقیهی گونهها کوچکتر اما تعداد ساقهها و گلهایش بیشتر است. ارکیدهی سیمبیدیوم نسبت به بقیه ی ارکیدهها محبوبتر است چون میتواند در شرایط آب و هوایی خنکتر و خشکتر هم زندگی کند. رنگ گلهایش سبز متمایل به زرد است و خطوط زیبایی از قرمز پررنگ دارد.
این ارکیده برای تازهکارها بسیار مناسب بوده چون نگهداری از آن بسیار آسان است. مخصوصا گونه سبز و زرد لیمویی با اسم چیکا chica، زرد و قرمز با نام show off و صورتی روشن با نام frae از گونههای بسیار محبوب هستند.
این ارکیده در نور متوسط تا کامل بهترین رشد را دارد اما در جای نیمهسایه هم میتواند عمل بیاید.
بهتر است آن در صبح آبیاری کنید تا قبل از رسیدن هوای سرد عصرگاهی، رطوبت اضافیاش را از دست بدهد و خشک شود.
۳. ارکیده دندروبیوم DENDROBIUM ORCHIDS
دندروبیوم بومی استرالیا، آسیا و اقیانوس آرام و بلندی آن بین ۱۵ تا ۱۲۰ سانتیمتر است.
دندروبیوم یکی از گونههای ارکیده با شرایط آسان رشد و نگهداری در خانه است و به خاطر تعداد زیاد گلها اغلب اوقات نیاز به پایه برای نگهداشتن دارد. محبوبترین گونههای آن گلهای سفید، زرد و یاسی زیبا دارند.
این ارکیده به نور زیاد و به مقدار متوسطی آب نیاز دارد و زمان عوض کردن گلدان وقتی است که خزه یا چیپس داخل گلدان در حال از بین رفتن باشد.
۴. ارکیده فالانوپسیس PHALAENOPSIS ORCHID
زیستگاه اصلی این ارکیده کشورهای هند، چین، مناطق جنوب شرقی آسیا، اندونزی و استرالیاست.
به ارکیدهی فالانوپسیس، ارکیدهی پروانهای هم میگویند. این ارکیدهی جذاب و زیبا را میتوانید در هتلها، ادارهها، رستورانها و خانهها به وفور ببینید. فالانوپسیس در طول سال چندبار گل میدهد و بلندی این گیاه از ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر متفاوت است.
نگهداری از این ارکیده بسیار آسان است و برای افراد کمتجربه انتخاب خوبی است.
فالانوپسیس به نور متوسط تا زیاد نیاز دارد اما نور مستقیم را دوست ندارد.
بهترین دما برای آن در طول روز ۲۰ تا ۲۹ درجه است.
وقتی که گل دارد، بهتر است دمای هوای اطرافش ثابت باشد چون هوای خیلی سرد باعث ریختن گلهایش میشود.
فالانوپسیس هفتهای یک بار به آبیاری نیاز دارد.
۵. ارکیده کاتلیا CATTLEYA
این ارکیده بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است، گلهای منحصر به فردی دارد و از پیوند دو یا چند گونه تولید میشود. به همین خاطر گلهایش رنگها و شکلهای بسیار متنوعی دارند.
این گلها بزرگ و معطرند و به رنگهای شاد و چشمنوازی تولید میشوند. به همین خاطر از دسته گل ارکیده کاتلیا در دسته گل عقد و عروس استفادهی زیادی میشود. بسیاری از گونههای آن گلهایی با خال خال های زیبا دارند. بلندی کاتلیا معمولا بین ۷ تا ۶۰ سانتیمتر است.
کاتلیا به نور صبحگاهی نیاز دارد و این نور میتواند مستقیم هم باشد اما در بعداز ظهر باید در سایه قرار بگیرد.
بهترین دمای روز برای آن دمای معتدل است که بهتر است کمتر از ۲۹ درجه باشد. در هنگام شب هم بهتر است در محیط معتدل تر نگهداری شود.
۶. ارکیده وندا VANDA
ارکیدهی وندا یکی از زیباترین گلهای ارکیده را دارد. این نوع ارکیده بومی مناطق مرطوب آسیایی و گینهی نو است و به صورت انگلی از درختان آویزان میشود و از آنها تغذیه میکند. گلهایش جذاب، خوشبو و ماندگارند و بلندی آن ممکن است از ۶ تا ۹۰ سانتیمتر برسد.
نگهداری از این ارکیده نیاز به مهارت و تجربه دارد چون وندا نسبت به محیط اطرافش حساس است و به رطوبت خیلی زیاد نیاز دارد.
در صبح به نور خورشید احتیاح دارد که میتواند نور مستقیم هم باشد اما در بعداز ظهر باید در سایه قرار بگیرد.
بهترین دما در روز دمای معتدل است که بهتر است کمتر از ۲۹ درجه باشد و در شب به محیط خنکتر نیاز دارد.
۷. پافیوپدیلوم PAPHIOPEDILUM
نام دیگر این ارکیده (کفش ونوس) است که به خاطر شباهت گل آن به دمپایی یا کفش است.
این ارکیده، بومی شرق آسیا و کشور اندونزی است. پافیوپدیلوم در گیاخاک یا هوموس، روی خاک جنگل ها و روی تنهی درختان و سنگها هم رشد میکند. گلهایش به رنگ زرد، صورتی، سفید همراه با سایههایی از قهوهای یا متمایل به سیاه است و روی این گلهای منحصر به فرد نقش و نقوش خاص مثل خال وجود دارد.
حتی بعضی از گونههای آن برگهای خالدار هم دارند و بلندی آن از ۷ تا ۶۰ سانتیمتر متفاوت است.
این ارکیده به مراقبت کمی نیاز دارد و برای تازهکارها انتخاب خوبی است.
پافیوپدیلوم به نور کم و غیرمستقیم نیاز دارد.
اگر برگهایش خالخالی باشد، در دمایی بین ۱۵ تا ۲۶ درجه میتواند زندگی کند اما اگر برگهایش ساده باشد تا دمای ۱۰ درجه را هم میتواند تحمل کند.
هر پنج روز یک بار به آن آب بدهید.
۸. ارکیده اونسیدیوم ONCIDIUM
گلهای زیبای این ارکیده شبیه به بانویی رقصنده است. خواستگاه آن مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی است و بلندی آن ممکن است از ۱۲ سانتیمتر تا ۳ متر هم برسد.
این ارکیده در محیط طبیعی زندگی انگلی دارد و رطوبت را از هوا و تنهی درختان جذب میکند.
مراقبت از ارکیدهی اونسیدیوم نسبت به بقیه ی ارکیدهها کمی سختتر است چون به نور، رطوبت و آب فراوان نیاز دارد و اگر مقدار رطوبتش کم باشد، برگها بدشکل خواهند شد. ریشههای ضخیمش به پوسیدگی حساس است اما گلهایش آنقدر زیباست که ارزش این مراقبت و دقت در نگهداری را دارد.
گلهای اونسیدیوم معطر است و عطری شبیه به کاکائو دارد.
این ارکیده آفتاب صبحگاهی را دوست دارد و این آفتاب میتواند نور مستقیم باشد. در کل در داخل منزل به نور زیاد نیاز دارد.
دمای مورد نیاز اونسیدیوم بین ۱۲ تا ۲۹ درجه است و اگر جریان هوای مناسب در اطرافش برقرار باشد، گرمای بیشتر را هم میتواند تحمل کند.
برای آبیاری این گیاه به جای داشتن برنامهی آبیاری، باید خودتان مقدار خشکی خاک را چک کنید و وقتی که نصف خاک گلدان خشک شدهبود، به آن آب بدهید.
برای بررسی خاک میتوانید از سیخهای چوبی استفاده کنید و آن را داخل خاک گلدان فرو کنید تا ببینید چه قدر رطوبت در گلدان وجود دارد.
۹. ارکیده میلتونیاپسیس MILTONIOPSIS ORCHID
این ارکیدهی زیبا که شرایط رشد نسبتا آسانی هم دارد، اولین بار در رشته کوههای آند دیده شد. این گل در کلمبیا، پاناما و اکووادور رشد میکند.
این ارکیده نور زیاد و غیر مستقیم دوست دارد.
مناسبترین دما در طول روز برای این ارکیده ۲۹ درجه است و در شب میتواند دمای کمتر را هم تحمل کند.
هرسال رشد میکند و به آبیاری مداوم نیاز دارد یعنی هفتهای یک بار در طول زمستان و دوبار در هفته در طول تابستان به آن آب بدهید.
۱۰. آدونتوگلوسوم ODONTOGLOSSUM
ریشهی اسم این ارکیده از زبان یونانی آمده است. ODON به معنی دندان و GLOSSA به معنی زبان است. این اسم را به خاطر شباهت ظاهری این ارکیده به دندان و دهان انتخاب کردهاند.
این ارکیده در نور غیرمستقیم تا کم رشد خوبی دارد.
در طول روز به دمای معتدل ۲۴ تا ۲۹ درجه نیاز دارد و بهتر است بین هر دو آبیاری خاکش خشک شود اما وقتی که در حال رشد است، به آن آب بیشتری بدهید.
۱۱. یوولستکرا VUYLSTEKEARA
این ارکیده نسبت به ارکیدههای دیگر متفاوت است چون برخلاف آنها در طبیعت رشد نمیکند. این گیاه در محیط آزمایشگاه و توسط پژوهشگری به نام چارلز یوولستک به وجود آمده است. نام دیگر این گیاه ارکیدهی کامبریا است و به صورت هیبریدی و از پیوند ژنتیکی دو یا چند ارکیدهی دیگر تولید شده است. این ارکیده تقریبا کمیاب است.
ارکیدهی کامبریا در نور فیلترشده یا نور کم به خوبی رشد میکند.
بهترین دما برای رشد این گیاه در روز بین ۲۳ تا ۲۹ درجه است.
بین هر آبیاری اجازه بدهید که روی خاک خشک شود.
در فصل رشد این گیاه یعنی تابستان مقدار آبیاری را بیشتر کنید.
۱۲. ارکیده زیگوپتالوم ZYGOPETALUM ORCHID
خواستگاه این گیاه آمریکای جنوبی و برزیل است و بلندی آن تا ۶۰ سانتیمتر هم میرسد.
اسم این ارکیده از واژهی یونانی زیگون گرفتهشده که به معنای گلبرگ شبیه به زرده تخم مرغ است. دلیل این نامگذاری بخشی از گل است که قسمت زرد رنگی در وسط خودش دارد و در محل اتصال کاسبرگ و گلبرگها به وجود آمدهاست. گلهای زیگوپتالوم معطرند و از پاییز تا بهار شکفته میشوند. این گلها به شکل خالدار و به رنگ های زیبای بنفش و قرمز تیرهاند.
این ارکیده به نور زیاد نیاز دارد، آفتاب صبحگاهی و عصرگاهی را دوست دارد اما در میانهی روز باید در سایه نگهداری شود.
در تابستانهای گرم و زمستانهای خنک بهترین رشد را دارد اما زمانی که شروع به گلدادن میکند نباید در دمای زیر یک درجه قرار بگیرد.
هر ۷ تا ۱۰ روز یک بار به آن آب بدهید.
۱۳. لودیسیا LUDISIA
لودیسیا بومی کشورهای چین، ویتنام، فیلیپین، تایلند، مالزی، اندونزی و برمه است و نام دیگرش ارکیدهی جواهر یا jewel orchid است. این ارکیده از نوع زمینی است و در سطح جنگلها رشد میکند. لودیسیا هم به خاطر گل و هم به خاطر برگهایش معروف است و که به رنگ بنفش یا سبز مخملی با رگههای قرمزند. هم چنین وقتی که در فصل پاییز و زمستان گل میدهد، ساقههای زیاد با گلهای سفید زیبا تولید میکند.
رشد و پرورش آن بسیار راحت است و بلندی آن از ۷ تا ۴۵ سانتیمتر متغیر است.
این ارکیده به نور غیرمستقیم و فیلترشده نیاز دارد.
میتواند دمایی بین ۱۲ تا ۲۹ درجه را تحمل کند و نباید در سرمای زیر ۱۰ درجه قرار بگیرد.
این گیاه به رطوبت هوا نیاز دارد و خاکش همیشه باید مرطوب باشد.
۱۴. ارکیده فایوس PHAIUS ORCHID
زیستگاه اصلی این ارکیده مناطق مرطوب و استوایی آفریقا،استرالیا و آسیاست.
این ارکیده که به ارکیدهی باتلاقی هم معروف است، گیاهی همیشه سبز است که در جنگلها و روی زمین رشد میکند. این ارکیده در کنار همنوعانش ساقههای انبوه و درهم تنیده درست میکنند که غدههای پیاز مانند را تولید میکنند. برگهای این ارکیده به شکل چینخورده و بزرگ است و ساقههای فراوانش گلهایی به رنگ بنفش، سفید یا زرد تولید میکنند. اندازهی آن ممکن است به سی سانتیمتر تا یک متر هم برسد و به همین خاطر ممکن است در پشت پنجرهتان به سختی جای بگیرد.
فایوس به نور کامل و غیرمستقیم نیاز دارد.
در طول روز باید در دمایی بین ۲۳ تا ۲۹ درجه نگهداری شود اما در شب میتواند هوای خنک را تحمل کند.
در شرایط آب و هوایی مرطوب خوب رشد میکند و خاکش همیشه باید مرطوب باشد.
۱۵. ارکیده فراگمیپدیوم PHRAGMIPEDIUM
اسم این ارکیده ریشهی یونانی دارد و از کلمهی فراگما به معنی تقسیمشدن میآید، پدیوم هم به معنای دمپایی یا کفش است که به شباهت ظاهری این ارکیده به کفش اشاره میکند. این نوع ارکیده بومی مکزیک و جنگلهای بارانی آمریکای جنوبی است و بلندی آن نهایتا به ۹۰ سانتیمتر هم میرسد.
این ارکیده در نور زیاد و غیرمستقیم رشد میکند و در طول روز به دمایی بین ۲۳ تا ۲۹ درجه نیاز دارد البته در شب میتواند هوای خنکتر را هم تحمل کند. فراگمیپدیوم آب و هوای مرطوب را بسیار دوست دارد و اگر بیش از اندازه به ارکیدههایتان آب میدهید، این ارکیده دقیقا برای شما ساخته شده است چون در مقابل آبیاری زیاد هم مقاوم است.
۱۶. ارکیده براساوولا BRASSAVOLA
نام این ارکیده را گیاهشناس اسکاتلندی به نام رابرت براون انتخاب کرد و این نام از نجیبزاده و پزشک ایتالیایی یعنی آنتونیو موسی براساولا گرفتهشده است. این گل در مکزیک، آمریکای مرکزی و جنوبی رشد میکند. براساوولا یک گل یا یک خوشه از گلهای سفید مایل به سبز تولید میکند که گلبرگهای باریک دارند و بسیار معطرند و مخصوصا در هنگام عصر عطر خود را پراکنده میکنند.
براساوولا در نور زیاد تا نور غیرمستقیم به خوبی رشد میکند و در فضای آزاد به سایه و در خانه به نورزیاد نیاز دارد.
این گیاه در دمای ۱۸ تا ۲۹ درجه بیشترین رشد را دارد.
بهتر است در طول فصل رشد یعنی تابستان مقدار آب بیشتری به آن بدهید. بعد از گلدادن میتوانید مقدار آب را کمتر کنید تا روی خاک کمی خشک شود.
۱۷. ارکیده سیکنوچیس CYCNOCHES
این ارکیده بومی آمریکای جنوبی، مرکزی و مکزیک و از همخانوادههای ارکیده کاتلیا است و نام آن را در انگلیسی به شکل کوتاهشده cyc مینویسند. نام دیگرش ارکیدهی قو یا swan orchid است چون خوشهی ارکیدههای نر شبیه به گردن قو است.
این ارکیده گلهای معطر دارد و روی هر ساقه تقریبا ۳۰ عدد گل رشد میکند.
در نور زیاد و غیرمستقیم به خوبی رشد میکند و در طول روز به دمایی بین ۲۳ تا ۲۶ درجه نیاز دارد.
این ارکیده در تمامی طول سال بزرگ میشود و به آبیاری مرتب نیاز دارد. لازم است که هفتهای یک بار در طول زمستان و هفتهای دوبار در طول تابستان به آن آب بدهید. همچنین بعد از پایان گلدهی باید یک دورهی خشکی داشته باشد پس در این دوره آبیاری را به حداقل برسانید.
۱۸. ارکیده کاتاستوم CATASETUM
این گیاه بومی مناطق گرم و مرطوب و امریکای مرکزی، شمالی و جنوبی است و در آب و هوای گرم بیشترین رشد را دارد. کاتاستوم گلهای براق و منحصر به فردی دارد که به شکل نر و ماده تولید میشوند و گلهای نر میله ای دارند که گردهها را به زنبورها انتقال میدهد. این ارکیده غدههایی ضخیم و به شکل خوشه دارد و نوک برگهایش هم چینخورده است.
کاتاستوم در نور کامل بیشترین رشد را داشته و اگر آن را در محیط باز نگه میدارید به محیطی نیمهسایه نیاز دارد.
اگر برگهای این ارکیده زرد شد و شروع به ریختن کرد، نگران نشوید. این ارکیده از نوع برگریز است و در فصل زمستان که به خواب میرود، برگهایش را ازدست میدهد.
کاتاستوم باید در طول روز در دمایی بین ۲۶ تا ۳۷ درجه باشد.
وقتی که در حال رشد است و برگهای جدید تولید میکند آن را مرتب و به صورت هفتگی آب بدهید و وقتی رشدش متوقف شد، کم کم مقدار آبیاری را کم کنید.
۱۹. ارکیده اپی دندروم EPIDENDRUM
این گیاه بومی مناطق مرطوب امریکاست و از ایالت کارولینای شمالی تا کشور آرژانتین رشد میکند. اپی دندروم از گونههای هیبرید است و انواع متفاوتی دارد.
گلهای اپی دندروم کوچک هستند و بلندی خود گیاه از ۱۵ تا ۱۸۲ سانتیمتر هم میرسد.
این ارکیده برای گلدهی به نور غیرمستقیم و زیاد نیاز دارد و در طول روز دمای بین ۱۵ تا ۳۲ درجه را میپسندد.
همچنین در طول شب میتواند دمایی بین ۱۰ تا ۲۱ درجه را تحمل کند. اپی دندروم به آبیاری منظم نیازمند است و لازم است هر چهار پنج روز یک بار در طول فصل گرم و هرهفته در طول ماههای سرد به آن آب بدهید.
۲۰. ارکیده انسیکلیا Encyclia Orchids
به ارکیدهی انسیکلیا ارکیدهی صدفی هم میگویند و بعضی از محققان معتقدند که گلبرگها و کاسبرگهای این ارکیده شبیه به اختاپوس است. گلهای این ارکیده معطر نیست اما میتواند تا چند ماه پشت سر هم گل بدهد.
بلندی این گیاه از ۷ تا ۶۰ سانتیمتر میرسد.
۲۱. ارکیده لیکاسته Lycaste Orchids
ارکیدهی لیکاسته بومی مناطق مرطوب آمریکای جنوبی و مرکزی است و بلندی آن نهایتا به ۴۵ سانتیمتر میرسد.
این ارکیده ی زیبا هم از نوع برگریز است و در فصل زمستان که به خواب فرو میرود، برگهایش میریزند. ساقههای جدید روی غدهها نمایان میشوند و نوکشان آنقدر تیز است که ممکن است دستتان را زخمی کند.
گلهایش در اندازهی متوسط و از نوع ماندگارند و معمولا به رنگهای سفید، صورتی، قرمز یا یاسی هستند.
۲۲. ارکیده ماسدوالیا Masdevallia Orchids
این ارکیده بومی مناطق کوهستانی مکزیک تا برزیل است و بلندی آن از ۲ تا ۲۰ سانتیمتر متفاوت است.
این ارکیدهی زیبا و منحصر به فرد در تابستان گل میدهد و گلهایش شکل مشخص و متقارنی ندارد. این گلها به شکل مثلثهای پهن یا نازکاند. ماسدوالیا به تغییر دمای هوا و مقدار رطوبت حساس است و لازم است که در نگهداری از ارکیده، با تجربه و حرفهای باشید. ارکیده ماسدوالیا به نور زیاد فیلترشده نیاز دارد.
۲۳. ارکیده میلتونیا Miltonia Orchids
این ارکیده میلتونیا بومی کشور برزیل است.
نام دیگر این ارکیده، بنفشهای است و با نگاهی به عکس متوجه میشویم که ارکیدهی بنفشهای اسمش را از کجا آورده است. بله این ارکیده بسیار شبیه گل بنفشه است اما برعکس آن از اواخر بهار تا تابستان گل میدهد.
این گیاه به نور زیاد غیرمستقیم درداخل خانه و به محلی نیمه سایه در خارج از خانه نیاز دارد.
۲۴. ارکیده سایچاپسیس Psychopsis Orchids
زیستگاه اصلی این ارکیده، آمریکای مرکزی و جنوبی است و یکی از انواع بسیار محبوب ارکیده است. نام دیگر آن ارکیدهی پروانهای است.
نگهداری از آن آسان است و گلهای فوقالعاده زیبایی دارد. برگهایش به رنگ قرمزپررنگ با خالهای سبزرنگ است و در نور کم میتواند ماهها گل بدهد و برای دمای محل زندگی حساسیت خاصی ندارد.
چگونه از گلدان ارکیده مراقبت می کنیم؟
گل ارکیده باید در گلدان کاشته شود که دارای زهکشی مناسب باشد
ارکیده ها باید در خاک مخصوص کاشته شوند
درجه حرارت محیط و رطوبت کافی باشد
نور محیط برای رشد ارکیده مهم است و باید روشن باشد
و از آبیاری زیاد جلوگیری کنید و هفته ای یکبار آبیاری شوند.
عمر گل ارگیده چقدر است؟
یکی از خوبی های داشتن ارکیده ها، دوره گلدهی طولانی آنها است.
ارکیده ها نمایشگر زیبایی هستند که گل های آنها می توانند تا چهار ماه دوام بیاورند. اما سرانجام ، شکوفه نهایی می افتد و آنچه که باقی می ماند ساقه لخت است. اما گیاه شما نمرده و فقط دوره ی گلدهی ان به پایان رسیده است و میتواند دوباره گل بدهد.
چه مدت طول می کشد تا یک ارکیده دوباره شکوفا شود؟
حدود شش تا نه ماه
ارکیده شما انرژی لازم برای دوباره گلدهی و بیشتر از گذشته به توجه نیاز دارد و با مراقبت صحیح ، می توانید ارکیده خود را شکوفا کنید.
آیا ساقه های خشک ارکیده را هرس می کنید؟
مهم نیست که برگ ها و ساقه ها خشک باشند یا نه ،برش و هرس آنها ایده خوبی است.
یک گیاه سالم گل های بیشتری را تولید می کند ، اما پس از دوره گلدهی ، ساقه ها شروع به قهوه ای شدن میکنند. طبیعی است که برای هر گیاه ارکیده ساقه های پژمرده و خشک وجود داشته باشد و باید هرس شوند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
معرفی گل ارکیده کاتالیا
وقتی صحبت ارکیده میشود، قطعا بسیاری از ما ارکیده کاتالیا را به یاد میآوریم. این گل زیبا با گلبرگهای بزرگ، خوش رنگ و معطر خود برای همه، بخصوص افراد مبتدی، بسیار مناسب است. ارکیده کاتالیا بسیار مقاوم است و برای افرادی که معمولا فراموش میکنند به گل خود آب بدهند انتخاب خوبی است!
ارکیده کتالیا متعلق به آسیا و استرالیاست. در تمام طول سال قابل دسترسی است، اما فصلی که در آن به وفور یافت میشود، بهار و پاییز است. یکی از زیباترین گلهای شاخهای است.
با گلمون همراه باشید تا روش نگهداری گل ارکیده کاتالیا و و نماد و موارد مصرف آن را بدانید.
تاریخچه کاتالیا
نام کاتالیا، توسط یک گیاه شناس انگلیسی به نام ویلیام کاتالی به آن داده شد.
او فامیلی خودش برای این گل زیبا انتخاب کرد! این گل، گل ملی تعدادی از کشورهای آمریکای جنوبی است.
در یونان باستان، ارکیده با مفهوم نیرومندی و مردی پیوندی نزدیک داشت. در حقیقت، زنان یونانی باور داشتند که اگر پدر آینده فرزندشان یک ارکیده بزرگ و تازه را بخورد، فرزند آنها پسر خواهد بود. و اگر خودشان یک ارکیده کوچک را بخورند، دختر به دنیا خواهند آورد.
اگر علاقه دارید انواع بیشتری ار ارکیده را بشناسید مطلب انواع ارکیده و روش نگهداری آن را مطالعه کنید.
نماد و معنی
ارکیده کاتالیا، از زیباترین و جالبترین انواع ارکیده است. آن هم مانند سایر ارکیدهها نماد عشق، اشرافیت، زیبایی و استقاومت و قوی بودن است.
انواع ارکیده کاتالیا
در طبیعت، دهها گونه مختلف از کاتالیا وجود دارد، اما بعید است شما آنها را در گلفروشی محلتان پیدا کنید!
به خاطر آسانی رشد و زیبایی بیاندازه، ارکیده کاتالیا بارها و بارها پیوند زده شده است و انواع مختلفی از آن روانه بازار شده است. در واقع کاتالیا از محبوبترین نوع ارکیدههاست.
سمی بودن
ارکیده برای انسانها، سگها و گربهها سمی نیست. در واقع هیچ خطری از جانب ارکیده حیوان خانگی شما را تهدید نمیکند. اما به هر حال همیشه بهتر است از خورده شدن آن توسط حیوانات اجتناب کنید.
روش کاشت و نگهداری
نگهداری از ارکیده کاتالیا کار سختی نیست. کاتالیا یک گیاه آپارتمانی بسیار زیباست. اما اگر در منطقهای گرمسیری زندگی میکنید، میتوانید در طول بهار و تابستان گلدان آن را به فضای باز منتقل کنید.
آبیاری
بزرگترین اشتباهی که اغلب در برابر کاتالیا صورت میگیرد، آبیاری بیش از حد و قرار دادن آن در مقابل نور شدید خورشید است.
در طول فصول رشد، او را مرتبا آبیاری کنید. البته مواظب باشید تا گیاه را غرقاب نکنید.
نور
کاتالیا به نور کافی نیاز دارد. پس بهتر است کاتالیا را در نزدیکی یک پنجره با پرده نازک قرار دهید تا نور خورشید را به صورت ملایم دریافت کند.
خاک
خاک آن باید مانند خاک تمام گیاهان به خوبی زه کشی شده و غنی از مواد معدنی باشد.
همیشه به انتهای ضخیم ساقه آن دقت کنید، اگر آن بخش ساقه سالم، استوار و باطراوت بود یعنی اوضاع گیاه خوب است و نیازی نیست حساسیت به خرج دهید.
معطر بودن
ارکیده کاتالیا بسیار معطر است. عطر آن خنک است و واقعا حال آدم را خوب میکند.
موارد مصرف
از زمانهای گذشته، چینی ها از ارکیده برای مصارف دارویی استفاده میکردند.
چای ارکیده رایجترین روش مصرف این گل است. این چای سیستم ایمنی را تقویت کرده و دید را بهبود میبخشد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]