گیاه شویدی دارای ساقه هایی است که به صورت آویز هستند و شما می توانید برای کاشت این گیاه از گلدان های آویز استفاده نمایید و از زیبایی و سرسبزی این گیاه در فضای منزل خود لذت ببرید. شما می توانید از گیاه شویدی در تراریوم نیز استفاده نمایید زیرا نگهداری آن آسان می باشد.
گیاه شناسی گل شویدی
شویدی یا مارچوبه زینتی (SPRENGERI ASPARAGUS FERN) گونه ای واشی و چند ساله بوده که به صورت علف هرز بومی، در آفریقای جنوبی وجود دارد.این گونه غالبا” به صورت زینتی مورد استفاده قرار می گیرد این گیاه دارای ساقه های متعدد و پرپشتی است.برگ های آن ریز و شبیه فلس است، که در واقع ساقه های برگی (cladodes) خوانده می شود.در بهار و تابستان گل های کوچک سفید رنگ آن ظاهر شده که به دنبال در پاییز میوه های قرمز تولید می کند. بذرها در میوه های گوشتی که سیاه رنگ است قرار دارد.رشد و نمو آن نسبتا” کند است.سیستم ریشه ای آن شبکه ای از ریشه های افشان است که دارای غده های پیازی می باشد.جست ها و ساقه های جدید از این غده های زیر زمینی می رویند. توجه شود که این گونه بر خلاف نام عمومی و شکل ظاهری اش ارتباطی با تیره سرخس ها ندارد.مصرف میوه های تولید سبب بروز اختلالاتی در اعضای بدن انسان می شود.در صورت تامین شرایط مناسب تبدیل به علف مهاجم می گردد که با گلایفونسیت یا حذف مکانیکی غده ها، ریشه کن می گردد.بذور باید از میوه های گوشتی برداشت هشود و در یک محیط کشت گرم یا با حرارتی در حدود 25 درجه از پایین در حدود 3 هفته تا یک ماه جوانه زنی می کنند.روش تکثیر آن به روش جدا کردن غده ها در توده نسبتا” بزرگ، ی ابا کاشت بذر در تمام فصول در جرارت 25 درجه میتوان جوانه زنی کرد.
شرایط نگهداری گیاه شویدی
آبیاری: این گیاه به آبیاری مرتب نیاز دارد زیرا گیاهی رطوبت دوست است ولی توجه داشته باشید که آبیاری بیش از حد می تواند موجب پوسیدگی ریشه های گیاه شویدی شود.
خاک: خاک لومی با کمپوست گلدانی برای گیاه شویدی مناسب می باشد.
نور: شویدی به نور زیاد و غیر مستقیم خورشید نیازمند است.
کوددهی: ماهی یکبار شویدی را با کود کامل گیاهان آپارتمانی تغذیه نمایید.
هرس: سالیانه می توانید گیاه آپارتمانی شویدی را هرس نمایید و برگ های ضعیف شده و خشک آن را جدا کنید.
گل و میوه: شویدی دارای گل های سفید رنگ و کوچک است و میوه های آن قرمز رنگ و آبدار می باشد که برخی پرندگان را به سمت خود جذب می کند.
روش تکثیر گیاه شویدی
کاشت این گیاه از طریق بذر و تقسیم بوته انجام میشود. در روش کشت بذری شما ابتدا بذرها را درخزانه ای کوچکی بکارید و سپس روی برگها را با لایه نازکی از کود یا خاک حاصلخیز بپوشانید و آن را آبیاری کنید طوری که مرطوب شود نه خیس. پس از آنکه گیاه جوانه زد آن را به زمین اصلی منتقل کنید. در تقسیم بوته مادری شما ابتدا خاک را مرطوب سپس گیاه مادری را از گلدان خارج کرده و با استفاده از یک چاقو تیز ریشههای این گیاه را به قسمتهای مساوی تقسیم کنید. و هر قسمت از ریشه گیاه را در گلدانی بکارید تا رشد کند.
نحوه کاشت بذر گیاه شویدی یا مارچوبه زینتی
1- ابتدا بستری از کوکوپیت و پیت ماس تهیه کنید (50-50) فقط دقت کنید بستر تمیز و قارج کشی شده باشد میتوانید برای قارچ کشی بستر از کاربندازیوم 60% به میزان 2 در هزار استفاده کنید. بذرها را ابتدا به مدت 24 ساعت درون آب ولرم قرار دهید سپس به اندازه دو برابر قطر بذر به دورن بستر قرار دهید .
2- بعد انجام مراحل قبل روی بستر را با آب پاش اسپره کنید دقت کنید منظور از اسپری همان مه پاشی هست و باید بستر مرطوب شود با خیس شدن اشتباه نگیرید! چنانچه فشار آبی که روی بستر میریزید زیاد باشد ممکن است بذرها به انتهای بستر رفته و جوانه زنی ایجاد نشود
3- روی بذرها را یک نایلون سفید یا همان مشمبا فریزر کشیده تا رطوبت به اندازه 100 درصد برود و درب آن را محکم ببندید
4- بذرها در مکانی در دمای ثابت حدود 28 درجه قرا گیرد . کم بودن و زیاد بودن این دما تاثیر بسزایی در جوانه زنی دارد زیاد بودن این دما باعث ایجاد رشد علفهای هرز و کم بودن نیز عدم جوانه زنی بذرها را خواهد داشت باز تاکید میکنم دمای ثابت تاثیر بسزایی در جوانه زنی بذرها دارد
5- بعد از جوانه زنی بذرها که تعداد برگ ها به 4 عدد یا بیشتر رسید نایلون روی بذرها را با خودکار سوراخ کرده و رطوبت آن را به نصف می رسانید و بستر را مقابل نور قرار دهید بهترین منبع نور پشت پنجره در فاصله 30 سانتی متری می باشد
6- بعد از رشد گیاه میتوانید آنها را جدا کرده و به گلدان جدید انتقال دهید در این کار دقت لازم را داشته باشید که ریشه صدمه نبیند ومیتوانید در بستر جدید بعد از عادت کردن گیاه به آن ورمی کمپوست یا کود بدهید.
چند نکته در رابطه با تکثیر گیاه شویدی
1-بستر بدون کود باشد دقیقا مطابق با دستوری که نوشتیم
2- بعضی مناطق دارای آب سنگین بوده بهتر این است که آب معدنی جوشیده شده سرد شده (هم دمای محیط) استفاده شود
3-دما ثابت و درجه 25 الی 28 درجه باشد
4-مدت زمان چوانه زنی بین 8 الی 14روز می باشد
5-وقتی که گیاه به ارتفاع کافی برای کنترلکردن رسید، جوانهها را در داخل گلدانهای 7.5 سانتیمتری یا سینیهای مخصوص بکارید. 10-15 روز قبل از انتقال گیاهتان به محیط بیرون، آن را به تدریج با اقلیم بیرون آشنا نمایید. حتماً کاشت در محیط بیرون را به بعد از فصل سرما موکول کرده و میان هر دو گیاه، فاصلهی 30 سانتیمتری را در نظر بگیرید
6-برای قارچ کشی بستر میتوانید مقداری از پودر کاربندازیوم را در به مقدار 2 در هزار در اسپره آب در خاک مه پاشی کنید یعنی خاک را مه پاشی کردن با قارچ کش ضد عفونی و مخلوط نمایید.