گل پتوس همیشه به عنوان یکی از زیباترین و محبوب ترین گل های آپارتمانی شناخته شده است. یک گل مناسب برای آپارتمان یا داخل منزل باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟ شاخه های بلند و آویزان، برگ های سبز، رشد در شرایط داخلی و چند ویژگی دیگر؛ تمان این خصوصیات در پتوس دیده می شود. به همین دلیل است که این گل را در منازل، آپارتمان ها، محیط های کاری و دیگر مکان های بسته مشاهده می کنیم.
عموم گیاهانی که بدون رشد گل هستند و صرفا رشد برگ های خود را ادامه می دهند، سرخت همراه با برگ های سبز تیره می باشند؛ اما گل پتوس با برگ های سبز روشنی که که دارند، جلوه روشن و زیباتری را به منزل شما می بخشد. به طور کلی گل ها نماد زیبایی و همچنین انرژی بخش به محیط اهی بسته می باشند. نگاه کردن به برگ های سبز روشن پتوس در یک روی تعطیل در منزل، باعث خوب شدن حال و انرژی شما می شود. در ادامه به معرفی کامل این گیاه محبوب می پردازیم.
معرفی و شناخت کامل گل پتوس
گل پتوس یکی از گیاهان سبز دائمی و خانواده ی بته است که در جنوب شرق آسیا و جزایر سلیمان بومی است. این گیاه با نام های پیتوس، پوتوس، پوتین طلایی و انگور نقره ای نیز شناخته می شود. گل پتوس با رشد تا حداکثر ۵ متر، یکی از گیاهان زینتی بسیار محبوب و پرطرفدار در سراسر جهان است.
مقاومت بالای گیاه پتوس در برابر شرایط نامساعد محیطی، عامل اصلی جذب علاقه ی بسیاری از علاقه مندان به آن است. این گیاه مقاوم در برابر تغییرات دما و رطوبت است و می تواند در شرایط نور کم و کم آبی نیز به خوبی رشد کند. به همین دلیل، گل پتوس به عنوان یک گل آپارتمانی بسیار محبوب است و می تواند به عنوان یک گیاه داخلی برای تزئین اتاق ها و فضاهای کوچک استفاده شود.
گل پتوس نگهداری بسیار ساده دارد و نیاز به مراقبت ویژه ای ندارد. برای رشد بهتر گیاه، بهتر است آن را در محیط های خنک و تاریک قرار داد و آبیاری آن را به صورت منظم انجام داد. همچنین، بهتر است در فصل بهار و تابستان، گل پتوس را با کود آلی تغذیه کرده و به رشد بهتر آن کمک کرد.
روند رشد گیاه پتوس بسیار قوی و پر شاخه است و می تواند در محیط های مختلف به رشد بپردازد. برای جلوگیری از رشد زیاد گل پتوس، بهتر است آن را در گلدان های کوچک تر قرار داد و در صورت نیاز، رونده های آن را کوتاه کرد. پتوس با رنگ براق و برگ هایی شبیه به دلفین، یکی از گیاهان زینتی بسیار زیبا و جذاب است. این گیاه با نام لاتین Pothos و نام انگلیسی pothos نیز شناخته می شود.
14 گونه مختلف گل پتوس
یکی از دلایلی که باعث محبوبیت گل پتوس در سراسر دنیا شده، وجود تنوع در گونه های مختلف این گیاه است. در واقع انواع مختلف پتوس، تحت گونه های متنوع آن رشد می کنند. اکثر گونه ها از لحاظ نگهداری و رشد، دارای شباهت های بسیار نزدیکی با یکدیگر هستند. اما باز هم در صورت تفاوت بومی آن ها، امکان دارد تفاوت هایی درونشان دیده شود. در ادامه به معرفی رایج ترین و محبوب ترین گونه های گیاه پتوس می پردازیم.
1. گیاه پتوس سبز
گیاه جید، که از خانواده پتوس مرمر به شمار میرود، یکی از گیاهان فراوان شناخته شده در طول تاریخ است. این گیاه با برگهایی با ترکیب رنگی از سبز تیره و طلایی، چشم هر بینندهای را فریب میدهد. در بازار گل و گیاه ایران، جید با نام ملکه سبز نیز شناخته میشود و مورد علاقه عدهای از علاقهمندان به گیاهان زینتی قرار دارد.
جالب است بدانید که جید، گیاهی است که نور کم را تحمل میکند و برای رشد و توسعه خود، نیاز به لامپهای کم نور دارد. به همین دلیل، برای آن دسته از افرادی که در مناطقی با نور کم سکونت دارند، جید به عنوان گزینهای مناسب در نظر گرفته میشود.
2. گیاه پتوس ملکه طلایی
یکی از محبوب ترین گل های پتوس، پتوس ابلق است؛ جالب است بدانید که این نوع پتوس اط خانواده گونه ملکه طلایی می باشد. اگر به گیاهی احتیاج دارید که هوای محیط را برای شما تسویه کند، گل های این گونه انتخاب بسیار عالی هستند. محبوب بودن این نوع گل پتوس دو دلیل اصلی دیگر هم دارد؛ اولین دلیل قیمت مناسب آن نسبت به دیگر گونه ها است. همچنین رشد شاخه های پتوس ملکه طلایی، می تواند تا چند متر باشد.
3. گیاه پتوس سیب مرمری
این پتوس دارای برآمدگیهایی در حاشیه خود است که به طرح آن زیبایی و جذابیت میبخشد. با نگاه دقیقتر، مشاهده میشود که ترکیب رنگی این پتوس شامل سه رنگ فسفری، کرم و سفید است. هر برگ از این پتوس دارای طرح متفاوتی است که به همراه ترکیب رنگی آن، یک اثر هنری فوقالعاده تولید میکند.
4. گیاه پتوس حصیری
اگر به دنبال گل پتوس با ظاهری متفاوت تر از گونه های دیگر می گردید، ما به شما پتوس حصیری را پیشنهاد می کنیم. این نوع پتوس بر روش برگ های خود دارای شکاف هایی است که ظاهری زیبا را به وجود آورده است. برعکس گونه قبلی، این نوع گیاه از قیمت بیشتری نسبت به سایر پتوس ها برخوردار است؛ چرا که از نوع مینیاتوری و برگ انجیری می باشد. همچنین پتوس سوراخ دار، نام دیگر این گیاه است.
5. گل پتوس نقره ای
برگهای پتوس این نوع، از ظاهری متفاوت و کمی متفاتتری نسبت به سایر گونهها برخوردارند. این برگها در نگاه اول به نظر کمتر جذاب میآیند، اما با دقت بیشتر، میتوانید لکههای بزرگی روی آنها را مشاهده کنید. این لکهها با رنگ نقره ای بوده و ظاهری زیبا و منحصر به فرد به برگها میبخشند.
دقت داشته باشید که برای داشتن این لکههای زیبا، نور مناسب برای پتوس لازم است و همچنین این گونه از گل پتوس دارای رونده و شاخههایی با ارتفاع تا نیم متر است. ویژگی های روی برگ های این گل باعث شده تا خرید پتوس نقره ای، کاملا سلیقه ای باشد.
6. گیاه پتوس هاوایی
اگر به دنبال گونه ای از گل پتوس با رده های زیبا روی برگ می گردید، ما به شما گیاه پتوس هاوایی را پیشنهاد می کنیم. بر روی برگ های این گونه رده های سفید و طلایی رنگی وجود دارند که از داخل برگ به سمت بیرونی کشیده شده اند. همچنین برگ های آن پهن و شبیه بهپیتوس ابلق می باشند. از این گونه بسیار زیاد در منازل استفاده می شود؛ چرا که در برابر آفات و حشرات آسیب پذیری زیادی دارد.
7. گیاه پتوس نئون یا لیمویی
گل پتوس نئون، یکی از گونههایی است که به دلیل مقاومت بالای خود، در برابر شرایط سخت طبیعی و تغییرات آب و هوایی متفاوت، توانسته است به عنوان یک گیاه پرطرفدار و محبوب شناخته شود. با وجود اینکه نور کم ممکن است باعث کاهش رشد آن شود، اما همچنان میتوانیم به رشد و پرورش این گل زیبا و دلپذیر در شرایط نور کم ادامه دهیم.
در صورتی که به دنبال بهرهمندی از رنگ زیبای آن هستید، باید حتماً به تامین نور مناسب برای آن توجه کنید. پتوس نئون طلایی، با رنگ روشن و جذاب خود، همچنان به عنوان یکی از گلهای پرطرفدار در بین مردم شناخته شده است. برگهای جوان لیمویی و برگهای سن دار آن، با رنگ لئونی خود، زیبایی و جذابیت خاصی به این گل بخشیدهاند.
8. گیاه ملکه مرمر
همان طور که می دانید مرمر نام نوعی سنگ از است که بر روی این نوع از پتوس گذاشته شده؛ دلیل آن به رنگ برگ های پتوس ملکه بر می گردد. برگ های پتوس ملکه مرمر شامل رنگ های سبز و سفید می باشد و به همین دلیل این نام را به او داده اند. همچنین این نوه گل پتوس به نگهداری بیشتری احتیاج دارد و روند رشد آن از دیگر گونه ها مقداری آهسته تر است. همچنین این گونه مانند گونه های دیگر پتوس به نور زیاد ولی غیرمستقیم نیاز دارد.
9. گیاه پتوس سبو بلو با آبی
در بین انواع گوناگون پتوس، یک نمونه با برگهای ضخیم، باریک و نوک تیز، که رنگ آن از سبز به آبی متمایل است، دیده میشود. این گیاه با رشد و تکثیر بسیار سریع، در مدت زمان کوتاهی به ارتفاع چند متری نیز میرسد. همچنین دقت داشته باشید که نور زیاد و غیر مستقیم، می تواند بر روی تیرگی بیشتر رنگ زیبای این گونه تاثیر زیادی داشته باشد.
10. گل پتوس ارتشی
این گل ب مانند نام خاصی که دارد، نسبت به سایر گونه ها نیز مقداری خاص است؛ دلیل آن هم رنگ آن می باشد. رنگ سفیدی که ما بین سبزی برگ ها دیده می شود، شما را خود به خود یاد لباس ارتشی ها می اندازد. در واقع رنگ سفید ماننده رده روی برگ ها نیست؛ بلکه بخشی از برگ را فرا گرفته است. از تفاوت دیگر این گیاه، می توان به نیاز کمتر به آب اشاره کرد. آب زیاد ریشه پتوس ارتشی را پوسیده می کند. همچنین پتوس ارتشی به دلیل ظاهر زیبایی که دارد، با نام پتوس عروس هم شناخته می شود.
11. پتوس پلنگی یا ببری
پتوس پلنگی یک نوع پتوس است که به دلیل شباهت ظاهری و لکههای کوچکی که بر روی آن قرار دارد، با حیوان پلنگ مترادف شده است. این پتوس از جنس ساتین ساخته شده است و با رنگ خامهای همراه است. لکههای کوچکتری نسبت به پتوس ساتین روی آن قرار دارد که زیبایی و جذابیت بیشتری به آن بخشیده است. این نوع گل پتوس با طراحی خاص و منحصر به فرد خود، محصولی مناسب برای استفاده در فصول سرد سال و گرمای تابستان میباشد.
12. گیاه پتوس فرانسوی
اکثر گونه های ختلف پتوس شامل رده های سفید بر روی رنگ سبز زیبای خود هستند؛ اما پتوس فرانسوی بر روی برگ های خود دارای رده های نقره ای است و این به جذابیت این گل بی نهایت اضافه کرده. این نوع گل پتوس قیم دار است؛ به این معنا که به بخش های مختلف خود آب می رساند. همچنین نسبت به دیگر گونه ها، این نوع پتوس به نور کمتری نیاز دارد.
13. گل پتوس سیاه
برگ های سیاه به رنگ قلب؛ این ها اصلی ترین ویژگی های گیاه پتوس سیاه هستند. در واقع این نوع گل پتوس را از لحاظ رنگ و ظاهر، می توان کاملا متفاوت از دیگر گیاهان دانست. همچنین نسبت به سایر گونه ها، به نور بسیار بیشتری نیاز دارد؛ لذا حتما باید کنار پنجره قرار بگیرد.
14. پتوس چرم
پتوس چرم دارای برگ های چروکی شکلی است که ظاهری مانند چرم دارند. دلیلی که این نوع پتوس را به عنوان آخرین گل معرفی می کنیم، کم یاب بودن آن برای خرید گل است. این گل با این که در شرایط کم نور می تواند رشد خوبی را تجربه کند، اما نیاز به آبیاری زیادی دارد.
نحوه نگهداری از گیاه پتوس
تا به این جای کار به طور کامل گونه های مختلف گل پتوس را شناختید و دانستید که هر کدام از آن ها چه ویژگی هایی دارند. با توجه به توضیحات داده شده تا به این جای کار، اطلاعات کلی را از آب و نور مورد نیاز برای این گل محبوب به دست آوردید؛ اما در ادامه می خواهیم جزئی تر تمام نیاز های گیاه پتوس را در طول نگهداری مورد بررسی قرار دهیم. همراه ما باشید.
نور لازم برای رشد گل پتوس
نور یکی از عوامل مهم در فتوسنتز گیاهان است و برای رشد و توسعه آنها بسیار حائز اهمیت است.گل پتوس برای رشد به نور قوی و غیرمستقیم نیاز دارد. برای این منظور، بهتر است گلدان آن را در نزدیکی پنجرههای جنوبی یا جنوب شرقی قرار داد. در صورتی که پنجرههای شمالی یا شمال غربی دارید، باید از نور مصنوعی استفاده کنید.
برای رشد بهتر گل پتوس، نور خورشید باید حداقل 6 تا 8 ساعت در روز به آن برسد. اگر نور کافی در دسترس نیست، میتوانید از لامپهای رشد گیاه استفاده کنید. این لامپها با تولید نور قرمز و آبی، به گیاه کمک میکنند تا بهترین نتیجه رشد را بگیرد. همچنین، باید به این نکته توجه کنید که گل پتوس حساس به نور شدید و مستقیم است.
بنابراین، در محیطهایی که دمای بالایی دارند، بهتر است گلدان گل پتوس را در سایه قرار دهید تا از خشک شدن و آسیب دیدن گل جلوگیری شود. با توجه به اینکه نور برای رشد گل پتوس بسیار حائز اهمیت است، باید همیشه به دور از محیطهای تاریک و پر سایه قرار داده شود. همچنین، در فصلهای سرد سال، باید از نور مصنوعی استفاده کرده تا رشد گل پتوس به خوبی ادامه پیدا کند. با رعایت این نکات، میتوانید گل پتوس خود را به بهترین شکل رشد داده و از زیبایی آن لذت ببرید.
میزان آبیاری گیاه پتوس
در مورد آبیاری گل پتوس باید گفت که این گل برای رشد و شکوفایی به آب نیاز دارد. میزان آبیاری در گل پتوس بستگی به فصل و شرایط هوا و خاک دارد. در فصل بهار و تابستان، گیاه پتوس نیاز به آب بیشتر دارد. در این فصول، معمولاً هر دو روز گلها باید آبیاری شوند. در صورتی که هوا خشک و گرم باشد، ممکن است نیاز به آبیاری بیشتری داشته باشند. در فصل پاییز و زمستان، میزان آبیاری کمتر است و معمولاً هر چهار روز گلها باید آبیاری شوند.
دقت داشته باشید که برنامه زمانی تعیین شده ای برای آبیاری این نوع گل وجود ندارد؛ ولی شما می توانید بر حسب خشک شدن خاک به این گیا آب دهید؛ این گونه ریشه آسیب نمی بیند. باید توجه داشت که میزان آبیاری در گل پتوس بستگی به نوع خاک و ظرفیت نگهداری آب آن دارد. در خاکهای سبک و شنی، گل پتوس نیاز به آب بیشتر دارد و در خاکهای سنگین و خاکهای با بافت فشرده، نیاز به آب کمتری دارد.
همچنین، برای آبیاری گل پتوس، بهتر است از آبهای نرم و خنک استفاده شود. آبهای سخت و گرم ممکن است باعث خشک شدن ریشهها و ضعف گلها شود. همچنین، بهتر است آب را به صورت مستقیم روی گلها نپاشانید، بلکه آب را به صورت آهسته و مستمر به خاک بریزید تا ریشهها به طور کامل آب بگیرند.
زمان و نوع کوددهی گیاه پتوس
بهار و تابستان دورهای است که گل پتوس به دلیل فعالیت بالایش در این دورهها، نیاز به کوددهی بیشتری دارد. برای رشد بهتر و سالم تر گیاه پتوس، هر دو هفته یک بار بهترین زمان برای کوددهی است. در این دوره، استفاده از کود مایع به همراه آبیاری، برای گیاه پتوس بسیار مفید است. کود مایع حاوی مقادیر مناسبی از عناصر غذایی مورد نیاز گیاه پتوس است.
این عناصر شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم و مواد معدنی دیگر هستند که برای رشد بهتر گیاه پتوس بسیار مهم هستند. با استفاده از کود مایع، میتوانید گیاه پتوس خود را به رشد سریعتر و بهبود خوبی ببخشید. برای کوددهی، ابتدا باید کود مایع را با آب مخلوط کنید. سپس با استفاده از یک ظرف، کود مخلوط شده را به زیر گلدان گیاه پتوس بریزید. سپس با استفاده از آب، گلدان را آبیاری کنید تا کود به خوبی در ریشه گیاه جذب شود.
در نهایت، باید به این نکته توجه داشت که برای کوددهی گیاه پتوس، باید به مقدار مناسب کود استفاده کنید. استفاده از مقدار زیاد کود میتواند باعث خشک شدن ریشه گیاه و حتی مرگ آن شود. بنابراین، باید دقت کافی را در استفاده از کود داشته باشید و همیشه به مقدار مناسب کود برای گل پتوس خود استفاده کنید.
مکان قرارگیری پتوس
با توجه به توضیحات قبلی می دانیم که پتوس باید در نقطه ای پر نور در منزل نگهداری شود. اما به این نکته حتما توجه داشته باشید که گل پتوس جزو گیاهان سمی است؛ لذا از آن جایی که اکثرا این گیاه در منزل نگهداری می شود، باید حتما دور از دسترس کودکان و یا حیوانات خانگی باشد.
نحوه تکثیر گیاه پتوس
گل پتوس یکی از گیاهانی است که برای تکثیر آن، روش های مختلفی وجود دارد. یکی از روش های معمول برای تکثیر گل پتوس، قلمه زدن است. در این روش، برگ های سالم و تازه گل پتوس را با چاقو یا قیچی به طول 10 الی 15 سانتی متر ببرید. حداقل 4 برگ و 2 گره را برای هر قلمه در نظر بگیرید.
بعد از بریدن قلمه ها، آن ها را در آب یا خاک قرار دهید. در صورت استفاده از آب، باید دقت کنید که آب را تغییر دهید تا قلمه ها به خوبی رشد کنند. همچنین می توانید قلمه ها را در خاک قرار داده و آن را مرطوب نگه دارید. در هر دو حالت، باید قلمه ها را در محیطی خنک و تاریک نگه دارید تا رشد خوبی داشته باشند.
همچنین، برای تسریع رشد گیاه پتوس، می توانید از کودهای آلی یا شیمیایی استفاده کنید. در صورت استفاده از کود شیمیایی، باید دقت کنید که مقدار آن را به طور صحیح و با توجه به دستورالعمل های موجود در بسته بندی آن، استفاده کنید.
نحوه نگهداری از گیاه پتوس در آب
یکی از دلایل اصلی محبوبیت گونه های مختلف پتوس، قابل نگهداری بودن گل در آب است. نگهداری از گل پتوس در آب، یکی از روشهای معمول برای حفظ طولانی مدت این گل است. در اینجا، نحوه نگهداری از پتوس در آب به طور دقیق توضیح داده شده است.
- انتخاب ظرف مناسب: برای نگهداری گل پتوس در آب، باید یک ظرف مناسب و با اندازه مناسب انتخاب کنید. ظرف باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا گیاه پتوس به راحتی در آن جا شود و همچنین باید عمق کافی داشته باشد تا ریشههای گل پتوس به راحتی در آن جا بمانند.
- آب: باید آب تمیز و خنکی را انتخاب کنید. آب گرم میتواند ریشههای گیاه پتوس را آسیب برساند و باعث مرگ آن شود. همچنین، باید مطمئن شوید که آب به اندازه کافی تمیز است تا باعث ایجاد عفونت در گل پتوس نشود.
- تغییر آب: باید به منظور حفظ سلامتی گل، آب را به صورت منظم تغییر دهید. بسته به شرایط، ممکن است نیاز به تغییر آب هر چند روز یا هفته باشد.
- نور: گل پتوس به نور خورشید نیاز دارد تا به درستی رشد کند. بنابراین، باید آن را در نزدیکی پنجرهها و محلهایی که نور خورشید به طور مستقیم وارد میشود قرار دهید.
- حفظ رطوبت: برای نگهداری گیاه پتوس در آب، باید به منظور حفظ رطوبت مناسب، به آن آب بیشتری اضافه کنید. همچنین، باید مطمئن شوید که ریشههای پتوس همیشه در تماس با آب هستند.
دلیل زرد شدن برگ های گل پتوس
پتوس جزو گیاهان آسیب پذیر تحت شرایط نامناسب محسوب می شود. گاهی اوقات ممکن است برگهای گل پتوس زرد شده و این مشکل میتواند نشانهای از بیماری، عفونت، یا شرایط نامساعد رشد باشد. دلایل زرد شدن برگهای پتوس ممکن است متنوع باشد، اما در ادامه به برخی از عوامل اصلی این مشکل پرداخته خواهد شد.
- آب و هوا: گل پتوس برای رشد به آب و هوای مناسب نیاز دارد. در صورتی که گلدان در معرض نور خورشید مستقیم قرار گیرد، گیاه پتوس ممکن است به دلیل خشکی و حرارت زیاد، برگهای آن زرد شوند. همچنین، در صورتی که گلدان در معرض سرما و یخبندان قرار گیرد، پتوس نیز ممکن است آسیب ببیند و برگهایش زرد شود.
- نور نامناسب: در صورتی که گلدان در معرض نور کم قرار گیرد، گیاه پتوس ممکن است به دلیل کمبود نور، برگهایش زرد شود.
- خاک نامناسب: خاک مناسب برای رشد گل پتوس باید حاوی عناصر غذایی مورد نیاز گل باشد. در صورتی که خاک حاوی عناصر غذایی کافی نباشد، پتوس ممکن است به دلیل کمبود غذا، برگهایش زرد شود.
- بیماری و آفات: پتوس ممکن است به دلیل بیماری و آفات ، برگهایش زرد شود. برخی از بیماریهایی که ممکن است باعث زرد شدن برگهای گل پتوس شوند، شامل عفونت قارچی، آفت و بیماریهای ویروسی هستند.
- کمبود آب: در صورتی که گیاه به طور مداوم آب نخورد، برگهای گیاه پتوس ممکن است به دلیل کمبود آب، زرد شوند.
- تغذیه نامناسب: اگر که گل پتوس به مواد غذایی کافی دسترسی نداشته باشد، برگهای آن ممکن است به دلیل کمبود تغذیه، زرد شوند.
جمع بندی
به طور کلی اگر به دنبال گلی زیبا، سخت و رونده هستید پتوس انتخابی عالی محسوب می شود. گل پتوس می تواند همیشه رشد کند و فضای خالی منزل یا آپارتمان شما را پوشش دهد.
اطلاعات مفیدی بود . تشکر .
خوشحالیم که به دردتون خورده
دم شما گرم خیلی عالی جامع و کامل و به درد بخور سپاس
خوشحالیم که خوشتون اومده