انواع گیاه آپارتمانی

کاکتوس – معرفی روش های نگهداری از گل کاکتوس + عکس

خرید کاکتوس - معرفی روش های نگهداری از گل کاکتوس + عکس

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

حتی اگر جزو علاقه مندان به گل و گیاه نباشید، باز هم قطعا شناخت خوبی را از گل کاکتوس دارید. برخی از گل ها را شاید به ظاهر بشناسید و برخی دیگر را تنها با اسم؛ اما واقعیت این است که کاکتوس به قدری محبوب و شناخته شده می باشد که با نام بردن آن، ظاهرش به ذهنمان خطور کند. در واقع این گل را از لحاظ ظاهر و ویژگی، می توان متفاوت ترین گل در میان انواع گل و گیاهان دانست.

همچنین کاکتوس همیشه از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار بوده است؛ به طوری که همیشه سعی شده تا از آن به دلایل مختلفی در موقعیت های متفاوتی استفاده شود.یکی از مهم ترین مواردی که قبل از خرید کاکتوس یا هر نوع گلی باید به آن دقت کنیم، شرایط نگهداری آن است. متاسفانه به دلیل برخی از شرایط نگهداری خاصی که برخی از گل های زیبا دارند، همه افراد نمی توانند از داشتن آن برخوردار باشد.

اما در مقابل گیاه کاکتوس را تقریبا همه در هر شرایطی می توانند نگهداری کنند. اگر شما هم قصد آشنایی کامل تر را با این گل دارید، در ادامه همراه ما باشید.

معرفی گل کاکتوس

گل کاکتوس یکی از گیاهان جالب و زیبایی است که در بسیاری از مناطق جهان پرورش داده می‌شود. این گیاه با خارهایش، شکل گوشتی و پوست ضخیمش، قابلیت ذخیره آب را داراست و به همین دلیل در محیط‌های گرم و خشک سازگاری پیدا می‌کند. گل کاکتوس به عنوان گیاه زینتی و گل آپارتمانی نیز بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این گیاه زیبای خاصی دارد و در نظر گرفتن آن به عنوان یک گل زینتی، بسیار مناسب است. سازگاری گل کاکتوس با همه نوع آب و هوا، از جمله خصوصیات دیگر این گل است. این گل در مناطق گرمسیر به خوبی رشد می‌کند و رطوبت را جذب و نگهداری می‌کند. اما در زمستان، باید از سرمای زیاد دوری کرد و آبیاری آن را کمتر کرد. گل کاکتوس در آمریکای مرکزی و جنوبی پرورش داده می‌شود و معمولاً در مناطق خشک و گرم این منطقه یافت می‌شود.

با توجه به خصوصیات منحصر به فردش، گل کاکتوس به عنوان یک گل زینتی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد و به دلیل سازگاری با شرایط مختلف آب و هوایی، در بسیاری از مناطق جهان قابل پرورش است. به همین دلیل، این گل به عنوان یکی از گل‌های محبوب و مورد علاقه بسیاری از علاقه‌مندان به باغبانی شناخته شده است.

نحوه نگهداری از گیاه کاکتوس

بسیاری از افراد بر این باور هستند که گیاهان سخت و مقاوم، دیگر نیاز به توجه و مراقبت ندارند؛ اما اصلا این گونه نیست. حتی گیاهی مانند کاکتوس که به مقاومت زیاد در شرایط مختلف معروف است هم نیاز به مراقبت و توجه دارد؛ اما میزان این توجه متغیر است. در واقع این گیاه هم به مانند تمام گل های دیگر به آب، خاک، نور و موارد دیگر احتیاج دارد. اما میزان آن بسیار متغیر است. در ادامه همراه ما باشید تا شما را با چگونه مراقبت از کاکتوس آشنا کنیم.

نحوه نگهداری از گیاه کاکتوس

خاک مورد نیاز برای کاکتوس

کاکتوس‌ها گیاهانی هستند که در شرایط آب و هوایی خشک و نامساعد رشد می‌کنند. برای رشد بهینه و سلامتی، خاک مناسب برای کاکتوس بسیار حائز اهمیت است. خاکی که برای کاکتوس مناسب است باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد.

  1. زهکشی مناسب: زهکشی عالی یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که خاک مورد نیاز گیاه کاکتوس باید داشته باشد. در واقع اگر خاک به خوبی زهکشی نشده باشد، آبیاری گل و رطوبت هم با مشکل رو به رو می شود.
  2. دارای خاصیت تهویه: خاک کاکتوس باید دارای خاصیت تهویه باشد تا هوا به راحتی از آن عبور کند و رطوبت باقیمانده در خاک برای گیاه ضرر ندارد.
  3. جذب آب: ویژگی جذب آب در خاک به زهکشی و نوع آن بر می گردد. لذا باید خاک کاکتوس از ترکیبی باشد که بتواند به خوبی آب را به ریشه برساند تا در گل ذخیره شود.
  4. غنی از مواد غذایی: خاک کاکتوس باید دارای خاصیت غنی از مواد غذایی باشد تا گیاه برای رشد به مواد غذایی کافی دسترسی داشته باشد.
  5. دارای pH مناسب: خاک کاکتوس باید دارای pH مناسب باشد. pH مناسب برای خاک کاکتوس بین ۶ و ۷ است.
  6. دارای ساختار مناسب: خاک هر گل ساختاری متفاوت را تجربی می کند. ساختار خاک باید به گونه‌ای باشد که ریشه‌های گیاه به راحتی در آن حرکت کنند و تنفس بهینه داشته باشند.

با توجه به موارد فوق، خاک مناسب برای کاکتوس باید از مخلوطی از شن، ماسه و زغال‌آهک تشکیل شده باشد. بهترین نسبت برای این مخلوط، ۱:۱:۱ است. همچنین، می‌توان برای بهبود خاک، مقدار کمی کود آلی به آن اضافه کرد. با استفاده از یک خاک مناسب برای کاکتوس، می‌توانید گیاهان سالم و زیبا داشته باشید.

میزان و نوع آبیاری کاکتوس

کاکتوس یکی از گیاهان خشکی است که برای رشد و نمو به آبیاری متناسب با نیاز آن نیاز دارد. در فصل بهار و تابستان، کاکتوس نیاز به آبیاری بیشتری دارد تا بتواند رشد کند و در فصل پاییز و زمستان، آبیاری کمتری نیاز دارد تا بتواند به خوبی بقایا خود را حفظ کند. هنگام آبیاری کاکتوس، باید مطمئن شوید که خاک به خوبی خشک شده است قبل از آنکه دوباره آبیاری کنید.

اگر خاک هنوز خیس است، ممکن است ریشه های کاکتوس خفه شوند و بیماری های قارچی شروع کنند. همچنین، آبیاری زیاد ممکن است باعث رشد اضافی و ناسالم گلدان شود. به علاوه، باید مطمئن شوید که آب مورد استفاده شما برای آبیاری کاکتوس، نباید شامل مواد شیمیایی مضر باشد. آب شهری باید قبل از استفاده، تصفیه شود تا مطمئن شوید که آلودگی های موجود در آن حذف شده اند. بعضی از بیماری هایی که کاکتوس را در صورت آبیاری زیاد تهدید می کنند، شامل بیماری ریشه گندم، بیماری قارچی و بیماری پوسیدگی ریشه ها است.

این بیماری ها معمولاً به دلیل آبیاری زیاد و خاک خیس بروز می کنند. بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری ها، آبیاری منظم و استفاده از خاک مناسب برای کاکتوس است. در نهایت، برای آبیاری کاکتوس بهتر است از روش آبیاری قطره ای استفاده کنید. این روش آبیاری، به کمک یک سامانه آبیاری قطره ای، به آرامی و به تدریج آب را به خاک می ریزد و به کاکتوس اجازه می دهد تا به خوبی جذب آب کند. با استفاده از این روش آبیاری، می توانید مطمئن شوید که کاکتوس شما به درستی آبیاری شده است و بیماری های ناشی از آبیاری زیاد را جلوگیری کنید.

نور مورد نیاز

گل کاکتوس، یکی از گیاهانی است که برای رشد و توسعه به مقدار مناسبی از نور نیاز دارد. برای رشد سالم گل کاکتوس، نیاز است که در هر فصل، مقدار مناسبی از نور به آن تامین شود.در فصل بهار و تابستان، گل کاکتوس باید در محیطی قرار گیرد که بتواند از نور خورشید بهره ببرد. بنابراین، بهترین مکان برای قرار دادن گل کاکتوس در این فصل، نزدیک پنجره‌های جنوبی است.

 در صورتی که پنجره‌های جنوبی در محیط شما وجود ندارد، می‌توانید از لامپ‌های رشد استفاده کنید تا به گل کاکتوس نور کافی رسانده شود. در فصل پاییز و زمستان، گل کاکتوس باید در محیطی قرار گیرد که بتواند از نور طبیعی بهره ببرد. بهترین مکان برای قرار دادن گل کاکتوس در این فصل، پنجره‌های شرقی یا غربی است. در صورتی که پنجره‌های شرقی یا غربی ندارید، می‌توانید از لامپ‌های رشد استفاده کنید تا به گل کاکتوس نور کافی رسانده شود.

نکته‌ی مهم در رابطه با نور مورد نیاز گل کاکتوس، این است که اکثر گونه اهی این گیاه به نور مستقیم خورشید حساس نیستند. لذا نیازی نیست نگرانی از بابت سوختگی گل داشته باشید؛ چرا که به طور کلی کاکتوس گرمسیر است و بومی بیابان ها می باشد. اما برخی از گونه های این گل امکان چنین آسیب پذیری را دارند.

نور مورد نیاز کاکتوس

دما و رطوبت لازم برای رشد کاکتوس

برای رشد بهینه کاکتوس، دما و رطوبت محیط بسیار مهم هستند. دمای مناسب برای رشد کاکتوس بین 15 تا 30 درجه سانتی‌گراد است. در صورتی که دما بالاتر از 30 درجه سانتی‌گراد باشد، ممکن است گیاه آسیب ببیند و به خوبی رشد نکند. همچنین، در دمای پایین‌تر از 15 درجه سانتی‌گراد، کاکتوس به سختی رشد می‌کند و ممکن است خطر از دست دادن آن بالا رود.

رطوبت نیز برای رشد کاکتوس بسیار مهم است. این گیاه در مناطق خشک زندگی می‌کند و نیاز به رطوبت بالایی ندارد. برای رشد بهینه کاکتوس، رطوبت محیط باید کمتر از 50 درصد باشد. در صورتی که رطوبت بالاتر از این باشد، ریشه‌های کاکتوس ممکن است خطر از دست دادن آن بالا رود.

در مناطق خشک و بیابانی، دمای محیط در روز بالا و در شب پایین است. بنابراین، برای رشد کاکتوس بهتر است که در شرایط مشابه طبیعت قرار گیرد. برای این منظور، می‌توان کاکتوس را در محیطی با دمای بالا در روز و دمای پایین در شب قرار داد. دقت داشته باشید که دو عامل نور خورشید و آب، بسیار تعیین کننده دما هستند.

بهترین گلدان برای رشد کاکتوس

کاکتوس ها گیاهانی هستند که به شرایط بسیار خشک و داغ عادت دارند و به همین دلیل برای رشد آنها نیاز به گلدان های خاصی دارید. در ادامه به دو نکته مهم برای انتخاب گلدان مناسب می پردازیم.

  • گلدان های سفالی: گلدان های سفالی بهترین گزینه برای رشد کاکتوس هستند. گلدان های سفالی به دلیل دارا بودن خصوصیات خاص، از جمله تنفس پذیر بودن، جذب آب و رطوبت کمتر و دارا بودن لایه های حفاظتی برای جلوگیری از تبخیر آب، برای رشد کاکتوس ها مناسب هستند. همچنین، گلدان های سفالی دارای زیبایی های خاصی هستند و می توانند به دکوراسیون منزل شما کمک کنند.
  • تفاوت سلامت خاک در گلدان های پلاستیکی و سفالی: خاک در گلدان های پلاستیکی به سرعت خشک می شود و باعث می شود که ریشه های کاکتوس در معرض خشک شدن قرار گیرند. این موضوع باعث می شود که رشد کاکتوس به مشکل بخورد و بتواند باعث خشک شدن و مرگ گیاه شود. همچنین، خاک در گلدان های پلاستیکی دارای خصوصیات کمتری برای جذب آب و هوا است و به همین دلیل ممکن است باعث بروز مشکلات برای رشد کاکتوس شود.

از طرف دیگر، خاک در گلدان های سفالی به دلیل دارا بودن خصوصیات جذب آب و تنفس پذیر بودن، مناسب برای رشد کاکتوس ها است. خاک در گلدان های سفالی دارای لایه های حفاظتی برای جلوگیری از تبخیر آب است و به همین دلیل می تواند بهترین گزینه برای رشد کاکتوس باشد.

چه بیمار و آفاتی هایی گیاه کاکتوس را تهدید می کند؟

تا به این جای کار با چند عامل اصلی نگهداری و توجه به گیاه کاکتوس آشنا شدید؛ اما یکی از مواردی که این گل را به شدت تهدید می کند، آفات و بیماری های پیرامون آن است. امکان دارد ناگهان با زرد شدن و یا آسیب های دیگر به گیاه رو به رو شوید. دلیل این موضوع چیست؟ آیا می توان گیاه را درمان کرد و به روز اول برگرداند؟

اول از همه باید بدانید که کاکتوس به چه آفتی مبتلا شده است. در واقع شرایطی مانند توجه نکردن به نیاز های گل و محیط قرار دادن آن، در نوع بیماری تاثیرگذار هستند. در ادامه به رایج ترین آفاتی که گونه های مختلف کاکتوس با آن رو به رو می شوند می پردازیم.

آفت های کاکتوس

1.     آفت شپشک آرد آلود

این آفت موجب از بین رفتن آب نگه داشته شده در کاکتوس و در ادامه از بین رفتن آن می شوند. در واقع فرایند آسیب زدن به این صورت است که دو حشره موفق به گذر از خار های گل می شوند و در ادامه آب گیاه را از بین می برند. این نوع شپشک ها معمولا به شکل خوشه ای رشد می کنند و بر روی گیاه، ظاهری پنبه ای و سفید را به وجود می آورند. معمولا راه درمان تضمینی در این نوع آفت برای کاکتوس وجود ندارد؛ به طوری که در نهایت گل با پوسیدگی رو به رو می شود.

2.     آفت شپشک فلس دار

تمامی آسیب هایی که در بخش قبلی برای گیاه اتفاق می افتادند، دقیقا در این نوع شپش هم رخ می دهد. اما تنها تفوت این است که شپشک فلس دار به شکل گنبدی شکل دیده می شود.

3.     آفات کنه های عنکبوتی

زمانی که گیاه با کنه های عنکبوتی رو به رو می شود، شما شاهد تار های بسیار کوچک قهوه ای رنگ خواهید بود. البته نگاه کردن و دیدن این آفات به راحتی امکان پذیر نیست؛ ولی اگر با یک کاغذ بر روی گل بزنید، متوجه برخواستن تار ها به صورت گرد و غبار خواهید بود.

4.     آفات پشه قارچی

آیا از کاکتوس خود در محیط های باز مانند باغچه نگهداری می کنید؟ در این صورت آفات پشه های قارچی دور از دسترس نیستند. البته پشه ها در این روش نمی توانند از خار های گل عبور کنند؛ ولی می توانند مواد آلی و مغذی خاک را دریافت کنند. این گونه ریشه تضعیف می شود و طبیعتا گیاه آسیب می بیند. در این نوع آفات، راه چاره ای وجود دارد. اگر سریعا بتوانید آسیب را تشخیص دهید، در ادامه با عوض کردن خاک می توانید جلوی آسیب گل را بگیرید. همچنین اضافه کردن کود و مواد مغذی می تواند رشد کاکتوس را افزایش دهد.

4 راه برای دور نگه داشتن کاکتوس از آفات

حال که دانستیم چه خطرات و آفاتی گیاه کاکتوس را تهدید می کنند، بهتر می توانیم این گیاه سخت و مقاوم را از چنین آسیب هایی دور نگه داریم. اما این کار چگونه انجام می شود؟ آیا به طور مداوم باید خاک گل را عوض کنیم؟ با این کار خودمان به گل آسیب می رسانیم. در ادامه به برخی از راه های مراقبت از گیاه در برابر آفات می پردازیم.

1.     مکان قرار گرفتن گل

به هیچ وجه نباید کاکتوس جوان و تازه کاشته شده را در کنار گونه های قدیمی قرار دهید؛ این کار می تواند در همان ابتدا به گیاه شما آسیب برساند. احتمال این که گیاه قدیمی شامل باکتری های مضر و حشرات مختلف باشد زیاد است. لذا بهتر است کاکتوس تازه کاشته شده را در محیطی دور از آن ا نگه دارید.

2.     پاک سازی با گوش پاک‌کن

برای پاک کردن کاکتوس از شپشک ها، می‌توانید از یک گوش پاک کن خشک استفاده کنید. برای این کار، گوش پاک کن خشک را در دست بگیرید و آرام آرام روی سطح گل حرکت دهید تا آن‌ها را جدا کنید. این روش بسیار ساده و موثر است و معمولاً بهترین روش برای پاک کردن کاکتوس از شپشک های سطحی است. دقت داشته باشید که می توانید قبل از انجام این کار، سطح گوش پاک کن را با اسپری، الکل و محلول های ضد عفونی کننده ای که به گیاه آسیب نمی رسانند مرطوب کنید.

پاک سازی کاکتوس با گوش پاک کن

3.     گل را بشویید

اگر فکر می کنید گیاه با کنه های عنکبوتی رو به رو شده، می توانید اقدام به شستن سطح گل کنید. البته قبل از انجام این کار، روش سطح خاک را با نایلون بپوشانید تا آب زیاد از خاک عبور نکند. همچنین در آب می توانید از محلول های ضدعفونی کننده مناسب گل هم استفاده کنید.

4.     پاک سازی با صابون حشره کش

قبل از این که بخواهید سراغ این روش بروید، باید دقت داشته باشید که میزان زیادی صابون، می تواند به گیاه شما آسیب برساند. در واقع کاکتوس ها به دلیل داشتن موم، در برابر صابون ها آسیب پذیر هستند. همچنین از صابون های حشره کشی استفاده کنید که برای سطح گل مجاز هستند.

چگونه می توانیم گلدان کاکتوس را تعویض کنیم؟

تعویض گلدان کاکتوس یک فرایند ساده است که برای انجام آن نیاز به چند مورد ابزار دارید. در اینجا مراحل لازم برای تعویض گلدان کاکتوس را به شما توضیح خواهیم داد.

  1. آماده سازی وسایل

برای تعویض گلدان کاکتوس نیاز به وسایل زیر دارید:

  • گلدان جدید
  • خاک مناسب برای کاکتوس
  • کف پوش گلدان جدید
  • چنگال
  • دستکش
  1. خارج کردن کاکتوس از گلدان قبلی

ابتدا باید کاکتوس را از گلدان قبلی خارج کنید. برای این کار می توانید از چنگال استفاده کنید و آرام آرام گلدان را به سمت بیرون بکشید تا کاکتوس را از خاک جدا کنید.

  1. پاک کردن ریشه ها

پس از خارج کردن کاکتوس از گلدان قبلی، باید ریشه های آن را از خاک پاک کنید. برای این کار می توانید از چنگال استفاده کنید و با دقت ریشه های کاکتوس را از خاک جدا کنید.

  1. قرار دادن کاکتوس در گلدان جدید

حالا باید کاکتوس را در گلدان جدید قرار دهید. برای این کار ابتدا باید خاک مناسب برای کاکتوس را در گلدان جدید قرار دهید و سپس کاکتوس را به آرامی در خاک جدید قرار دهید. بعد از قرار دادن کاکتوس در گلدان جدید، باید خاک را با دقت فشار دهید تا کاکتوس به خوبی در گلدان قرار بگیرد.

  1. قرار دادن کف پوش

پس از قرار دادن کاکتوس در گلدان جدید، باید کف پوش را قرار دهید. کف پوش به عنوان یک پوشش محافظ برای خاک و ریشه های کاکتوس استفاده می شود و به آن کمک می کند تا رطوبت در خاک حفظ شود.

  1. آب دادن به کاکتوس

پس از قرار دادن کف پوش، باید به کاکتوس آب بدهید. برای این کار باید خاک را به آرامی آب بدهید و سپس منتظر بمانید تا خاک خشک شود. حتی در صورتی که کاکتوس نیاز به آب دارد، باید به آن آب بدهید تنها در صورتی که خاک خشک است.

  1. جایگذاری گلدان

پس از تعویض گلدان، باید گلدان را در محل مناسب قرار دهید. برای کاکتوس، محل مناسبی با نور خورشید مستقیم و هوای خشک است. اگر محل مناسب را پیدا نکردید، می توانید از چندین محل مختلف برای جایگذاری گلدان استفاده کنید تا به محل مناسب برسید.

تعویض گلدان کاکتوس

نحوه نگهداری از گیاه کاکتوس در فصل زمستان

از آن جایی که گل کاکتوس یکی از گیاهان خشک و مقاوم است، برای نگهداری آن در زمستان باید به نکاتی خاص توجه کرد. در ادامه به بررسی این نکات می‌پردازیم.

 نور: گل کاکتوس برای رشد و توسعه به نور خورشید نیاز دارد، اما در زمستان به دلیل کمبود نور، بهتر است گلدان آن را در نزدیکی پنجره قرار داد و یا از لامپ‌های رشد استفاده کنید.

 آبیاری: در زمستان گل کاکتوس نیاز به آب کمتری دارد. برای آبیاری آن، بهتر است با فاصله‌های طولانی آن را آبیاری کنید و از آبدهی زیاد خودداری کنید تا ریشه‌های گل کاکتوس خراب نشود.

دمای هوا: گل کاکتوس در دمای بین 10 تا 30 درجه سانتی‌گراد رشد می‌کند. در زمستان نیز به همین دما نیاز دارد. برای جلوگیری از سرمازدگی گل کاکتوس، بهتر است آن را در محیطی با دمای ثابت نگهدارید.

 خاک مناسب: گل کاکتوس برای رشد به خاک خشک و خاکی نیاز دارد. لذا در زمستان به دلیل بارش های زیاد، کاکتوس باید از بارش باران و هوای سرد بیرون دور بماند تا خشکی خاک آن نیز حفظ شود.

 تغذیه: گل کاکتوس در زمستان به تغذیه کمتری نیاز دارد. بهتر است از کودهای گیاهی با مقدار کم استفاده کنید تا گل کاکتوس به صورت سالم رشد کند.

 حشرات: در زمستان گل کاکتوس به دلیل کمبود نور و گرما، حشرات کمتری دارد. اما در صورت وجود حشرات، باید با استفاده از محلول‌های ضدحشرات یا روش های گفته شده، آن‌ها را از گل کاکتوس پاک کنید.

جمع بندی

اگر به دنبال گیاهی هستید که نگهداری آن خیلی کار دشواری نباشد، کاکتوس بهترین انتخاب است. همچنین اگر در محیط گرمسیری زندگی می کنید، می توانید برای کاشت این گل اقدام کنید. شما میتوانید جهت خرید از گل فروشی آنلاین گلمون اقدام کنید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

author-avatar

درباره داریوش

داریوش ، نویسنده و وبلاگ نویس با استعداد و خلاقیت بالا، به واسطه وبلاگ پرطرفدار خود با عنوان "گلمون"، به عنوان یک شخصیت برجسته در عرصه نوشتاری شناخته می‌شود. او با تجربه‌های گوناگون و دیدگاه‌های تازه‌ای که به موضوعات مختلف ارائه می‌دهد، توانسته جامعه‌ای پرشور از طرفداران و مخاطبان خود را جذب کند. در وبلاگش، به بررسی و بحث در مورد مسائل متنوعی از جمله دنیای گل‌ها و گیاهان با اسلوبی دلپذیر و زبانی روان می‌پردازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *