معرفی
ژربرا عضوی از خانواده آفتابگردان، بنفشه و گل میناست. این گل زیبا در نقاط مختلفی یافت میشود؛ مثلا از آفریقا تا ماداگاسکار، مناطق گرمسیر آسیا و حتی در آفریقای جنوبی.
ژربرا در نخست تنوع زیادی نداشت و مانند اکثر گلها به انواع انگشت شماری محدود میشد، اما امروزه با کمک علم باغبانی، انواع مختلف و رنگارنگی از این گل در طی پروسه پیوند زدن ایجاد شده است.
این گل معمولا به صورت شاخهای و در دسته گلها استفاده میشود، خبر خوب این است که ژربرا عمر طولانی در گلدان دارد و اگر به خوبی از آن نگهداری کنید، تا چند هفته سالم و باطراوت باقی میماند.
با گلمون همراه باشید تا بعد از معرفی گل ژربرا (Gerbera) وانواع آن، تاریخچه و روش کاشت و نگهداری آن را بدانید.
تاریخچه
با وجود اینکه این گل در آفریقای جنوبی کشف شده، اما باز هم رد پایی از هلند( که به پایتخت گل جهان معروف است)در این ماجرا وجود دارد! در سال ۱۷۲۷، گیاه شناسی هلندی به نام “فردریک گرونوویس” این گل را در آفریقا کشف کرد و آن را به افتخار همکارش، ” تراگت ژربر”، ژربرا نامگذاری کرد.
ژربرا در سال ۱۸۲۷، به انگلستان برده شد و در آنجا اصلاح شده و بارها پیوند زده شد. از سال ۱۹۵۰، هلند مهمترین کشور در زمینه تولید ژربرا است. این گل حدود ۵۰ سال است که در دنیا بسیار محبوب شده و در مقیاس عظیم تولید میشود.
نماد و معنی
همانطور که گفتیم، ژربرا عضوی از خانواده گلهای بنفشه است. پس مانند آنها معانی مختلفی دارد. مثل بیگناهی، پاکی و خلوص. ژربرا نمادی برای زیبایی هم هست.
ژربرا در رنگهای روشن، نماد بخشش، زندگی و استقامت است.
انواع ژربرا
به خاطر طول عمر طولانی این گل در گلدان و محبوبیت زیاد آن، امروزه انواع بسیار مختلفی از ژربرا در بازار وجود دارد. تا حدی که میتوان گفت تنوع رنگهای ژربرا بی انتهاست!
مثلا سفید، کرم، زرد، هلویی، نارنجی، صورتی، بنفش، قرمز و … ژربرا را میتوانید در همه رنگهای رایج پیدا کنید. علاوه بر این، انواع چندرنگ و رنگین کمانی هم از آن تولید شده است.
ژربرا در تمام طول سال یافت میشود و محدود به فصل خاصی نیست. میتوان این گل را در سه دسته کلی بررسی کرد :
گل بزرگ، گل کوچک ( ژربرا مینی یا ژرمینی) و نوع ویژه.
یک ژربرا با اندازه استاندارد، حدود ۱۳ سانتیمتر و یک ژربرای مینی حدود ۹ سانتیمتر قد دارد. علاوه بر اندازه، تعداد و شکل گلها هم متفاوت است. ممکن است تکی، دوتایی و یا چندتایی روی یک ساقه قرار گرفته باشند.
سمی بودن
خوشبختانه ژربرا برای انسانها و حیوانات خانگی سمی و خطرناک نیست. اما بهتر است مواظب باشید که کودکان و یا حیوانات خانگی آن را نخورند تا دچار عواض گوارشی نشوند.
روش کاشت و نگهداری
ارزانترین روش برای کاشت ژربرا، تهیه کردن دانه آن است. دانه را در یک سینی کاشت مصنوعی بکارید.اگر تهیه کردن این بسترهای کاشت مصنوعی برای شما دشوار است، آن را در یک گلدان ساده بکارید.
در نظر داشته باشید که خاک رس برای رشد ژربرا مناسب نیست، چون استریل و تمیز نیست و ممکن است از جوانه زدن ژربرا جلوگیری کند. گلدان را از ماسه، کود و الیاف گیاهی پر کنید و نور و آب کافی برای او فراهم کنید. خاک او نباید خشک باشد.از وجود حفرات در زیر گلدان اطمینان حاصل کنید.
اگر ژربرا را به صورت شاخهای خریده اید، آن را در یک گلدان قرار دهید. آب تمیز و شفاف در آن بریزید و چند قطره کلر به آن اضافه کنید. لازم نیست آب زیادی در گلدان بریزید، چون ساقه ژربرا حساس است و در حضور آب اضافی زود فاسد میشود.
معطر بودن
به طور کلی ژربرا عطر کم و شیرینی دارد. البته انواع خاصی از آن عطر قویتری دارند.
موارد مصرف
ژربرا به عنوان یک گل تزیینی بسیار محبوب و پرکاربرد است و در اکثر باغچهها حضور دارد.